35,10,0,50,1
25,600,60,2,3000,5000,25,800
90,150,1,50,12,30,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
1,2,1,0,0,46,15,5,2,1,0,20,0,1
WZS ZATOR
WZS ZATOR
WZS ZATOR
WZS ZATOR
WZS ZATOR
WZS ZATOR
WZS ZATOR
WZS ZATOR
WZS ZATOR
WZS ZATOR
WZS ZATOR
WZS ZATOR
WZS ZATOR
WZS ZATOR

Witamy na stronie internetowej Wielozawodowego Zespołu Szkół w Zatorze

30     

    
W dniu 17.01.2018 r. odbył się w zatorskim WZS konkurs kulinarno-regionalny dla uczniów trzecich klas gimnazjum okolicznych szkół. W konkursie wystartowało 5 drużyn reprezentujących szkoły w Graboszycach, Podolszu, Przeciszowie i Zatorze.

      Uczniowie zmagali się z różnymi konkurencjami, w których wykazywali się wiedzą i umiejętnościami praktycznymi wykorzystywanymi w praktyce życia codziennego. Dojenie krów na czas, czy np. skubanie pierza nie są już czynnościami powszechnymi w Małopolsce, więc nie rozegraliśmy takich konkurencji. Organizatorzy dużą wagę przywiązywali do kultywowania tradycji w strojach ludowych (wszyscy prowadzący konkurs byli w pięknych strojach krakowskich) i regionalnych potrawach (były konkurencje na rozpoznawanie potraw tradycyjnych), więc kto wie, jakie konkurencje przygotują dla zawodników w przyszłym roku?

     Konkurs miał bardzo zróżnicowany charakter: były testy wiedzy turystycznej, quizy, zagadki o produktach regionalnych, konkurencje na rozpoznawanie zapachów przypraw tradycyjnej kuchni staropolskiej, zawodnicy rozpoznawali po smaku tradycyjne zarejestrowane produkty kulinarne Małopolski, doprawiali barszcz, obierali jabłka. Nie zabrakło czasu na chwile relaksu i podpowiedź do konkurencji w czasie multimedialnych prezentacji omawianych przez nasze uczennice z TOT (prezentacja Małopolska zachwyca) i TŻ (Tajemnice smaku). Bardzo ważną częścią konkursu był czas przeznaczony na degustację regionalnych dań przygotowanych przez naszych uczniów w pracowni gastronomicznej i bufet zaopatrzony w soki i napoje oraz inne smakołyki dostarczone przez sponsorów.

      Zwycięzcami zostali uczniowie 3 klasy gimnazjum ze szkoły w Przeciszowie, drugie miejsce zajęła drużyna z Podolsza a miejsce trzecie – klasa 3a z Zatora.

    Uczestnicy konkursu opuszczali budynek WZS w doskonałych humorach. Nagrodzeni zostali nie tylko zwycięzcy, ale wszyscy zawodnicy i opiekunowie drużyn oraz placówki, które reprezentowali. Piękne wydawnictwa albumowe, foldery, mapy, kubeczki pamiątkowe i słodkości trafiły do rąk zawodników dzięki hojności naszych sponsorów. Nagrodę ekstra dla zawodników zwycięskiej drużyny ufundowali Państwo Stuglik, podobnie jak ogromną ilość jabłek z uprawy ekologicznej, które upieczone z dodatkiem rodzynek, miodu i przypraw przez naszych kucharzy, wypełniały cały budynek pięknym zapachem i z wielkim apetytem były pałaszowane przez uczestników.

      Dziękujemy szkołom, które odpowiedziały na nasze zaproszenie do konkursu „Kulinarne smaki Małopolski” i zapraszamy w przyszłym roku.

    Dziękujemy również wszystkim, którzy finansowo lub rzeczowo pomogli nam w organizacji konkursu. Naszymi sponsorami byli: Urząd Miejski w Zatorze, Stowarzyszenie Dolina Karpia, Firma Maspex, Przedsiębiorstwo Agropunkt, Państwo Stuglik-gospodarstwo rolne, Firma Urbańscy, Przedsiębiorstwo „Spiżarnia Dolina Karpia”, Firma „EuroWafel”, Noclegi „Tanie spanie”- Sławomir Pomietlak, Spółdzielnia Uczniowska Arkadia-WZS. Bez Was konkurs miałby inny skromniejszy charakter.

     Szczególne podziękowania kierujemy do Pani Dyrektor WZS Marty Bies oraz uczniów WZS, którzy zaangażowali się w przygotowania i obsługę konkursu; nauczycieli: Pana Marka Mroczka za obsługę techniczną, Pana Krzysztofa Dudka za dokumentację fotograficzną, Pani Karolinie Malmon-Szot za pomoc w przygotowaniach kulinarnych oraz pracownikom obsługi. Na koniec podziękowania kierujemy do Stowarzyszenia „Trzewoje” i ROK w Zatorze za udostępnienie strojów krakowskich, które ubarwiły nasz konkurs i podkreśliły jego regionalny charakter.

                                       Wdzięczne organizatorki: Ewa Frączek, Alicja Makuch i Anna Paterek.



 Wstecz

   Współpraca:

  1   2345678910111213
Początek strony