Pokazy gotowania i warsztaty kulinarne w WZS w Zatorze
.
W dniu 7 i 9 grudnia 2021 roku nasi uczniowie mieli zaszczyt wziąć udział w projekcie ”Promocja produktów żywnościowych wysokiej jakości z Województwa Małopolskiego, w tym regionalnych, tradycyjnych oraz rekomendowanych do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska”.
Młodzież miała okazję obserwować najlepszych szefów kuchni podczas pracy Marcina Filipkiewicza laureata nagrody dla Szefa Przyszłości oraz Szefa Roku Polski Południowej, znanego z gościnnego udziału w programie Master Chef oraz Michała Socha, który na co dzień jest szefem kuchni w restauracji Mavericks w hotelu Vienna House Andel’s Cracow oraz członkiem Małopolskiego Stowarzyszenia Cukierników i Kucharzy. Pod okiem krakowskich szefów kuchni młodzież WZS przyrządzali potrawy z jagnięciny podhalańskiej, pstrąga ojcowskiego i karpia zatorskiego w następującej postaci:
- rillettes z pstrąga ojcowskiego,
- ragu z jagnięciny z leśnymi grzybami,
- comber jagnięcy,
- ossobuco jagnięce,
- zupę z karpia,
- filet z karpia na prażonej kapuście kiszonej,
- karpia pieczonego z kaszą i grzybami,
- roladę z karpia z rodzynkami.
Czas ten obfitował w wiele cennych informacji i intrygujących smaków. Było to dla naszych uczniów cenne doświadczenie. Z tego względu czujemy się zaszczyceni, że mogliśmy zostać beneficjentami tego projektu i zgłębiać tajniki kuchni na najwyższej jakości produktach tradycyjnych i regionalnych.
Warto również podkreślić, że na pokazach kulinarnych Dyrektor Wielozawodowego Zespołu Szkół im. Rtm.Witolda Pileckiego w Zatorze Marta Bies miła okazję gościć: Marszałek Województwa Małopolskiego Iwonę Gibas, Burmistrza Zatora Mariusza Makucha, Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małoposkiego Annę Glixelli, Specjalistę ds. Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego Agnieszkę Dziwisz, Dyrektor Regionalnego Ośrodka Kultury w Zatorze Elżbietę Mostowik oraz Zastępcę kierownika Działu Rozwoju, Oświaty i Zdrowia Urzędu Miejskiego w Zatorze Tomasza Wieliczko.
Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.
{gallery}2021/53{/gallery}
{backbutton}