PIEKARZ
Zadania zawodowe:
1) przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich;
2) sporządzania półproduktów piekarskich;
3) dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;
4) przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa;
5) obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.
Charakterystyka zawodu
Piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu. Rozlicza zużycie surowców do produkcji pieczywa.
Zawód: Piekarz; symbol 751204
Kwalifikacje:
K1. Produkcja wyrobów cukierniczych
Możliwości zatrudnienia
Piekarz może pracować w rzemieślniczych i przemysłowych zakładach piekarskich, cukierniach, zakładach gastronomicznych oraz w punktach sprzedaży pieczywa. Może również samodzielnie prowadzić piekarnię lub cukiernię.bsolwen
MIejsca Praktyk Naszych Uczniów
{gallery}1/praktyki{/gallery}
{backbutton}