Mistrzostwa Szkół w Grillowaniu Karpia
Tegoroczne Mistrzostwa Szkół w Grillowaniu Karpia odbyły się 16 września na Łowiskach Wędkarskich Podolsze. W konkursowych zmaganiach brało udział pięć zespołów, których zadaniem było przygotowanie dania z grilla z karpiem w roli głównej..
Zmagania konkursowiczów obserwowali licznie przybyli na konkurs profesjonaliści ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Młodzi kucharze oceniani byli przez:
– jury techniczne, które zwracało uwagę na przygotowanie stanowiska pracy, zużyty surowiec, czystość pracy, profesjonalizm oraz wygląd stanowiska,
– jury degustacyjne, które oceniało wygląd i aranżację potrawy, dobór składników oraz smak przygotowanej potrawy.
Wielozawodowy Zespół Szkół w Zatorze reprezentowali Dominika Dzidek z klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Jakub Paluch z klasy III zasadniczej szkoły zawodowej kształcącej w zawodzie Kucharz. Zatorska drużyna przygotowała Karpia podanego na kapuście z nutą słodyczy. Kucharze bardzo dobrze poradzili sobie z konkursowym zadaniem. Jury przyznało, że wszyscy uczestnicy konkursu wykazali się umiejętnościami oraz pasją i zapałem do pracy.
Dziękujemy wszystkim uczniom zaangażowanym w przygotowania do konkursu, a Dominice i Jakubowi życzymy wielu sukcesów w konkursach kulinarnych i nie tylko.
{gallery}2018/26{/gallery}
{backbutton}