WZS na podium

WZS na podium

9

      W dniu 17 września 2017r. na łowisku wędkarskim w Podolszu odbyły się Mistrzostwa Szkół w Grillowaniu Karpia. W konkursowych zmaganiach uczestniczyło 6 ekip, w skład których wchodziło dwóch przedstawicieli uczniów szkół gastronomicznych z terenu województwa małopolskiego.

     Wielozawodowy Zespół Szkół w Zatorze reprezentowali wychowankowie kl. II zasadniczej szkoły zawodowej kształcącej w zawodzie kucharz: Elżbieta Mamoń i Jakub Paluch. Zatorska drużyna pod okiem pani Justyny Paluchowskiej i pani Ewy Frączek przyrządziła Karpika na wakacjach, czyli grillowanego karpia z kokosem oraz sosem pomarańczowo-bananowym, podanego na łódce z parmezanu z dodatkiem świeżej rukoli i granatu. Warto podkreślić, iż pomimo niesprzyjającej aury kucharze dzielnie radzili sobie z konkursowym zadaniem. Ostatecznie długie przygotowania zostały nagrodzone przez jury III miejscem, a także zdobyły uznanie szerszego grona smakoszy ryby, otrzymując nagrodę publiczności.

     Szkolni kucharze wrócili z mistrzostw wymarznięci, ale szczęśliwi i bogatsi o nowe smaki i doświadczenia. Już dzisiaj planują swój udział w następnych konkursach gastronomicznych, aby tym samym pozwolić swojej pasji rozwinąć skrzydła.

   {gallery}2017/45{/gallery}

 {backbutton}

Facebook