Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych

DSC 0304

   

Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, gospodarstwo domowe, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznes planu itp.

Zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych; symbol 343404
     Kwalifikacje:
 K1 – Sporządzanie potraw i napojów
 K2 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
    
Nazwa obowiązkowych zajęć edukacyjnych
Przedmioty ogólnokształcące +
 Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym oraz uzupełniające
1  Biologia
2  Język angielski
3  Historia i społeczeństwo-przedmiot uzupełniający
 Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
1  Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
2  Działalność gospodarcza w gastronomii
3  Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
4  Język angielski  zawodowy
5  Zasady żywienia
6  Organizacja produkcji gastronomicznej
7  Usługi gastronomiczne
 Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
1  Pracownia gastronomiczna
2  Pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej
3  Pracownia obsługi klienta

Absolwent tej szkoły może znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, itp. oraz prowadzić własną działalność gospodarczą. Kształci absolwenta, który potrafi stosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej: fachowo i kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę, organizować bale, wesela; organizować żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary, kafeterie; projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych.

Absolwent potrafi przygotować oferty, organizować promocję i reklamę, aktywnie poszukiwać zatrudnienia na rynku pracy. Technikum daje możliwość zdobycia zawodu, a jednocześnie przygotowuje do dalszego kształcenia.

 

{gallery}2023/promocja/tz{/gallery}

MIejsca praktyk Naszych uczniów
{gallery}1/praktyki{/gallery}

 

{backbutton}

Facebook