Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, gospodarstwo domowe, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznes planu itp.
Zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych; symbol 343404
Kwalifikacje:
K1 – Sporządzanie potraw i napojów
K2 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa obowiązkowych zajęć edukacyjnych
Przedmioty ogólnokształcące +
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym oraz uzupełniające
1 Biologia
2 Język angielski
3 Historia i społeczeństwo-przedmiot uzupełniający
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
1 Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
2 Działalność gospodarcza w gastronomii
3 Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
4 Język angielski zawodowy
5 Zasady żywienia
6 Organizacja produkcji gastronomicznej
7 Usługi gastronomiczne
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
1 Pracownia gastronomiczna
2 Pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej
3 Pracownia obsługi klienta
Absolwent tej szkoły może znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, itp. oraz prowadzić własną działalność gospodarczą. Kształci absolwenta, który potrafi stosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej: fachowo i kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę, organizować bale, wesela; organizować żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary, kafeterie; projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych.
Absolwent potrafi przygotować oferty, organizować promocję i reklamę, aktywnie poszukiwać zatrudnienia na rynku pracy. Technikum daje możliwość zdobycia zawodu, a jednocześnie przygotowuje do dalszego kształcenia.
{gallery}2023/promocja/tz{/gallery}
MIejsca praktyk Naszych uczniów
{gallery}1/praktyki{/gallery}
{backbutton}